Zawijane bułeczki

0 (0 ocen)

  • 45 min

Te pyszne bułeczki we włoskim stylu to szybki i nietrudny pomysł na pyszną kolację. Są zdrowe, bo z oliwkami i suszonymi pomidorkami.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki:
    0,5 kg mąki pszennej,
    łyżeczka soli,
    szklanka ciepłej wody,
    20 dag drożdży,
    4 łyżki oliwy,
    2 ząbki czosnku,
    200 g oliwek bez pestki (zielone lub czarne),
    150 g pomidorów suszonych.

Zawijane bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Mąkę wymieszaj z solą, dodaj rozpuszczone w kilku łyżkach wody drożdze. Po chwili wlej pozostałą wodę.
    Zagnieć ciato, dodaj łyżkę oliwy, wyrabiaj przez ok. 10 minut, przykryj ściereczką do wyrośnięcia.
    Oliwki i pomidorki pokrój w kawałeczki, dodaj czosnek przecisnięty przez praskę. Dopraw pieprzem i suszoną
    bazylią. Wyrośnięte już ciasto rozwałkuj i rozłóż na nim posiekane oliwki i pomidorki. Zwiń w sćisły rulon.
    Rulon pokrój nożem na 3-cm kawałki i połóż na blasze. Wierzch posmaruj pozostałą oliwą. Piecz
    ok 25 minut w 190 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy