Zawijańce ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Drożdżowe zawijańce z pysznym nadzieniem ze szpinaku, sera i ziemniaków. Puszyste, rumiane, takie na dwa kęsy!

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 szklanka letniego mleka
    25 g drożdży
    2- 3 łyżki cukru( można dać tylko 1 łyżkę )
    0,5 szklanki oleju
    2 jajka
    4 szklanki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Ciasta Przekąski

Zawijańce ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wlać do miski. Wkruszyć drożdże i wsypać 2 łyżki cukru. Nakryć i zostawić na 15- 20 minut, aż zaczyn ruszy. Następnie wlać olej, dodać dwa jajka i stopniowo dodawać mąkę. Wyrobić ciasto, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
  • 2. Przygotować nadzienie: ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce. Ser rozdrobnić widelcem. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Wszystko włożyć do miski. Dodać ugotowany szpinak i doprawić do smaku.
  • Zawijańce ze szpinakiem 3. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Szklanką wycisnąć kółka. Każde kółko naciąć 4- 5 razy ostrym nożem lub radełkiem. Z nadzienia formować wałeczek i kłaść na ciasto. Zwijać do połowy z każdej strony: jak na zdjęciach.
  • Zawijańce ze szpinakiem 4. Drożdżowe zawijańce kłaść na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Żółtko rozbełtać z mlekiem i posmarować po wierzchu. Posypać sezamem i zostawić na pół godziny. Piec na złoto w nagrzanym piekarniku przez 25- 30 minut w temperaturze 190 stopni.

Porady

Drożdżowe ciasto najlepiej jest nacinać radełkiem lub ostrym nożykiem, szybkim, zdecydowym ruchem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować