ZAWIJAŃCE WIEPRZOWO-DROBIOWE

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Należy do tanich dań głównych mięsnych, lub jako zimny bufet.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 1,20 kg mięsa z żeberek wieprzowych po usunięciu kości
    - 1/2 kg mięsa z nóżek kurczaka (4 nogi)
    - 10 dkg boczku wędzonego w kawałku

    M a r y n a t a d o ż e b e r e k:
    - 1 łyżka oleju
    - 1 łyżka miodu
    - 1 łyżka musztardy
    - 1,5 łyżeczki vegety
    - 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    - 3 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    - 1/2 łyżeczki kminku
    - 1 łyżeczka papryki słodkiej
    - pieprz według własnego smaku
    - 1-2 łyżki wody do rozcieńczenia marynaty

    M a r y n a t a d o m i ę s a d r o b i o w e g o :
    - 1 łyżeczka vegety
    - 1 łyżeczka curry
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 łyżka wody do rozcieńczenia marynaty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zawijańce wieprzowo-drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z żeberek dać do miski. Wymieszać składniki marynaty i wlać do mięsa. Dokładnie wymieszać tak, żeby marynata pokryła całą powierzchnię mięsa. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić na kilka godzin do lodówki (np. na noc).
    Tak samo postąpić z mięsem drobiowym i marynatą.
  • Zawijńce wieprzowo-drobiowe 2. Boczek pokroić w paski. Mięso wieprzowe i drobiowe (po wyjęciu z lodówki) rozbić tłuczkiem na płaty prostokątne.
    Rozłożyć każdy opłat mięsa wieprzowego, na to poukładać mięso drobiowe, na środek wzdłuż dłuższego boku ułożyć pasek boczku.
    Zwijać roladki i zasznurować białym bawełnianym sznurkiem.
    Roladki piec w foliowym rękawie do pieczenia, lub naczyniu żaroodpornym
    w temperaturze 170 stopni ok. 1,5 godziny. Sprawdzamy patyczkiem, czy
    mięso jest miękkie.
  • Zawijańce wieprzowo-drobiowe 3. Po upieczeniu, mięso wykładamy na półmisek i kroimy porcje.
  • Zawijańce wieprzowo-drobiowe 4. Podajemy z ziemniakami i surówką jako danie obiadowe, lub na zimno z pieczywem.

Porady

Po stwierdzeniu, że mięso jest już miękkie, możemy naciąć folię, lub odkryć naczynie żaroodporne i jeszcze 10 minut podpiec, żeby mięso się przyrumieniło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować