zawijaki makowe lub domowe drożdzówki

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

ciasto drożdżowe moczy się w wodzie,dzięki temu zawijaki mają unikalny smak niż zwykłe drożdżowe

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:75 dag mąki,35 dag margaryny,8 dag drożdży,3 żółtka,2 łyżeczki proszku do pieczenia,1 szklanka kwaśnej śmietany,3 łyżki cukru kryształu,1/3 łyżeczki soli.puszka gotowej masy makowej

Zawijaki makowe lub domowe drożdzówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. tłuszcz posiekać z mąką,solą i proszkiem do pieczenia.zrobić rozczyn z drożdży i cukru.chwilę pomieszać aż wszystko ładnie się rozpuści i dodać do mąki.znowu posiekać i dodać żółtka zmieszane ze śmietaną.ciasto dobrze wyrobić.utoczyć kulę i włożyć do zimnej wody (ok.20 min.) gdy wypłynie i delikatnie zacznie pękać wyjąć i poczekać aż obcieknie z wody.podzielić na 2 części i rozwałkować.na ciasto nałożyć masę makową i zwinąć w roladę i obwinąć ja papierem do pieczenia dzięki czemu nie rozejdzie się na boki podczas pieczenia.nakłuć wykałaczką papier i roladę.pieczemy 1/2 godziny na 50 stopni przy otwartym piekarniku a następnie podkręcamy na 180 stopni zamykamy piekarnik i pieczemy ok.50 min.gotowy wypiek można posypać kakao lub cukrem pudrem albo polać polewą.

Porady

zamiast zawijaka można zrobić drożdżówki ślimaki wtedy surową roladę kroimy w plastry ok.1 cm. i przykrywamy papierem do pieczenia przed włożeniem do piekarnika.roladę zawsze piekę w wąskiej foremce wtedy po upieczeniu ma ładny kształt.a ślimaki polewam lukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy