Zasmażany ryż po chińsku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybkie i smaczne danie dla miłośników chińszczyzny

  • 30 min

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
    2 torebki ryżu
    1 duża marchewka
    mały por
    1 jajko
    oliwa do smażenia
    1 łyżeczka sosu sojowego
    płaska łyżeczka mielonego imbiru
    ząbek czosnku
    szczypta kurkumy
    sól i pieprz do smaku
    szczypta lubczyku suszonego
    łyżka świeżej posiekanej natki pietruszki
    1/2 łyżeczki sosu chili

Zasmażany ryż po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Kurczaka i warzywa kroimy w paski i podsmażamy na rozgrzanym oleju, możemy podlać odrobina wody i dusić do miękkości marchwi. Całość przesuwamy na bok patelni w wolnym miejscu wbijamy jajko chwilę smażymy i mieszamy z resztą składników. Do naszego dania dodajemy ugotowany ryż, posypujemy wszystkimi przyprawami, delikatnie mieszając, możemy podlać odrobiną wody na końcu, aby powstał sos.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy