Zasmażane puree ziemniaczane z pomidorem

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pyszne, warzywne danie na ciepłe dni :)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki: 4 sztuki
    - cebula mała: 1 sztuka
    - cebula dymka: 2 sztuki
    - pomidor: 0.5 sztuki
    - mleko sojowe light: 3 łyżki
    - curry: 1 szczypta
    - słodka papryka do smaku: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zasmażane puree ziemniaczane z pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyciągamy je z wody, czekamy aż trochę przestygną i rozduszamy je na papkę.
  • 2. Cebule kroimy i zarumieniamy na patelni.
  • 3. Gdy cebula nam się zeszkli, dodajemy ziemniaki. Musimy uważać, żeby masa ziemniaczana nam się nie przypiekła, dlatego też często ją przewracamy.
  • 4. Puree polewamy (na patelni) mlekiem i dokładnie mieszamy.
  • 5. Całość przyprawiamy i dodajemy drobno pokrojonego pomidora. Nasze puree zaczyna się robić zwarte, wykorzystujemy to i zaczynamy tworzyć z niego gruby placek. Dzięki temu "zabiegowi" nasz masa spiecze się od dołu, co pomoże nam ładnie ją przetransportować i podać :)
  • 6. Gdy widzimy, że puree ma już rumiany spód, ściągamy je z patelni i podajemy, najlepiej posypane jakąś zieleninką :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować