Zasmażane puree ziemniaczane z pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wyciągamy je z wody, czekamy aż trochę przestygną i rozduszamy je na papkę.
2.Cebule kroimy i zarumieniamy na patelni.
3.Gdy cebula nam się zeszkli, dodajemy ziemniaki. Musimy uważać, żeby masa ziemniaczana nam się nie przypiekła, dlatego też często ją przewracamy.
4.Puree polewamy (na patelni) mlekiem i dokładnie mieszamy.
5.Całość przyprawiamy i dodajemy drobno pokrojonego pomidora. Nasze puree zaczyna się robić zwarte, wykorzystujemy to i zaczynamy tworzyć z niego gruby placek. Dzięki temu "zabiegowi" nasz masa spiecze się od dołu, co pomoże nam ładnie ją przetransportować i podać :)
6.Gdy widzimy, że puree ma już rumiany spód, ściągamy je z patelni i podajemy, najlepiej posypane jakąś zieleninką :)
Komentarze