Zasmażane kluseczki

0 (0 ocen)

Tak na odmianę nieco inna wersja tradycyjnych kluseczek ziemniaczanych :)

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków
    2 łyżki maki pszennej
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    cebula
    sól, pieprz
    2 jajka
    bułka tarta
    olej do smażenia

Zasmażane kluseczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować, najlepiej w mundurkach, po ugotowaniu obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z mąkami i jednym jajkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Cebulę pokroić w kostkę i zasmażyć na złoty kolor na odrobinie tłuszczu i zmielić, dodać do ziemniaków.
  • 3. Wyrobić ciasto, formować z niego wałki o średnicy ok 1,5 cm, kroić po skosie na grubość ok 2 cm. Każdy kawałek obtaczać w jajku i bułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy