Zasmażane buraczki ze szczawiem

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zasmażane buraczki w idealnym połączeniu smakowym – z kwaśną nutą szczawiu, dopełnione aromatem przypraw korzennych. Ciepła jarzynka buraczkowa to świetne uzupełnienie obiadu, choć potrawa smakuje równie dobrze zajadana z ciemnym pieczywem.

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 1 kg obranych, gotowanych czerwonych buraków
    120 g obranej marchewki
    100 g oczyszczonego pora
    50 g szczawiu
    2 łyżki masła
    1 łyżka oliwy lub oleju
    200 g gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego)
    ¼ szklanki mleka
    1 łyżka mąki pszennej
    4 całe goździki
    4 kulki ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    ½ - 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zasmażane buraczki ze szczawiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zasmażane buraczki ze szczawiem 1. W garnku rozpuścić masło, wlać oliwę/olej, dołożyć startą na grubych oczkach tarki jarzynowej marchewkę, posiekanego pora oraz przyprawy – goździki, ziele angielskie, liście laurowe, gałkę muszkatołową. Składniki smażyć 10 min, często mieszając.
  • Zasmażane buraczki ze szczawiem 2. Następnie dodać starte na grubych oczkach tarki jarzynowej buraki i całość smażyć 5 – 7 min, co jakiś czas mieszając.
    W osobnym naczyniu połączyć jogurt, mleko i mąkę – mieszankę wlać do zawartości garnka, wymieszać i chwilę podgrzewać, mieszając. Na końcu jarzynkę doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować