Zasmażane buraczki na 2 sposoby

5 (157 ocen)

Dodatek do niedzielnego obiadu.

Składniki:

  • Buraczki numer 1

    4 duże buraki
    1 łyżka śmietany 18%
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    10 łyżek wody
    sól, pieprz

    Buraczki numer 2

    4 duże buraki
    3 łyżki masła
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    3 łyżki octu jabłkowego
    1 łyżka octu balsamicznego
    pieprz, sól
    łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Buraczki

Zasmażane buraczki na 2 sposoby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki numer 1

    Buraki gotujemy do miękkości. Obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Do garnka wlewamy 5 łyżek wody. Przekładamy buraczki, gotujemy na delikatnym ogniu.
    Śmietanę, mąkę i resztę wody dokładnie ze sobą mieszamy, tak aby nie było grudek. Przelewamy do buraków. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Zagotowujemy.
  • 2. Buraczki numer 2

    Buraki gotujemy do miękkości. Obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Topimy masło w garnku. Przekładamy buraczki. Zasypujemy mąką. Szybko mieszamy i przesmażamy. Dodajemy ocet jabłkowy i balsamiczny. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. I jeszcze chwilę smażymy wszystko razem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować