Mój pomysł na wykorzystanie rosołu który zostaje mam bardzo często z niedzieli. Pomidorowa i pieczarkowa już chyba wszystkim się przejadły. Zachęcam do spróbowania mojego pomysłu.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 litry rosołu drobiowego
1 łyżka masła
1 czubata łyżka mąki pszennej
mięso pozostałe z gotowania rosołu
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
sól i pieprz do smaku
2 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
ulubiony makaron
łyżka posiekanej natki pietruszki
Zasmażana zupa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy tak jak zawsze.
Mięso oddzielamy od kości drobno siekamy. Dodajemy jajko, bułkę tartą solimy i pieprzymy do smaku. Dokładnie łączymy wszystkie składniki z mięsem.Formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego.Obtaczamy w mące i smażymy chwilę na oleju.
Rosół doprowadzamy do wrzenia. Masło rozpuszczamy na patelni dodajemy mąkę i przygotowujemy zasmażkę.
Gotową zasmażkę dodajemy do rosołu, wrzucamy kulki mięsa i makaron wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem doprowadzamy do wrzenia.
Podajemy z makaronem posypane natką zielonej pietruszki.
Komentarze