Zasmażana zupa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mój pomysł na wykorzystanie rosołu który zostaje mam bardzo często z niedzieli. Pomidorowa i pieczarkowa już chyba wszystkim się przejadły. Zachęcam do spróbowania mojego pomysłu.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 litry rosołu drobiowego
    1 łyżka masła
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    mięso pozostałe z gotowania rosołu
    1 jajko
    1 łyżka bułki tartej
    sól i pieprz do smaku
    2 łyżki mąki pszennej
    olej do smażenia
    ulubiony makaron
    łyżka posiekanej natki pietruszki

Zasmażana zupa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy tak jak zawsze.
    Mięso oddzielamy od kości drobno siekamy. Dodajemy jajko, bułkę tartą solimy i pieprzymy do smaku. Dokładnie łączymy wszystkie składniki z mięsem.Formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego.Obtaczamy w mące i smażymy chwilę na oleju.
    Rosół doprowadzamy do wrzenia. Masło rozpuszczamy na patelni dodajemy mąkę i przygotowujemy zasmażkę.
    Gotową zasmażkę dodajemy do rosołu, wrzucamy kulki mięsa i makaron wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem doprowadzamy do wrzenia.
    Podajemy z makaronem posypane natką zielonej pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy