Zarzutka

4.5 (171 ocen)

  • 60 min

Zarzutka inaczej staropolski kapuśniak. Z młodej kapusty tzw parzybroda.

  • 60 min

Składniki:


  • 100 g kiszonej kapusty
    100 ml soku z kapusty
    główka suszonego prawdziwka
    500 g ziemniaków
    2 cebule
    100 g surowego boczku
    liść laurowy
    vegeta
    pęczek natki pietruszki
    sól ,pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zarzutka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrałem ,umyłem i pokroiłem na dość duże kawałki (u mnie młode ,średniej wielkości pokrojone na ćwiartki). Ziemniaki zalałem 1,2 l wrzątku ,dodałem vegetę ,pieprz ,liść laurowy ,gotowałem do miękkości. Kapustę posiekałem i wraz sokiem i suszonym grzybem dodałem do ziemniaków. Gotowałem do miękkości kapusty.
    Boczek pokroiłem w kostkę i razem z cebulą (również pokrojoną w kostkę) zrumieniłem na suchej patelni ,dodałem do zupy. Doprawiłem solą i pieprzem ,obficie posypałem posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować