Żarska sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek. Marchewki myjemy, obieramy i gotujemy na parze (powinny pozostać jędrne). Groszek odsączamy na sitku.
2.Ogórki kiszone obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Jabłko myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazdo nasienne. Miąższ kroimy w kostkę i od razu mieszamy z kiszonym ogórkiem. Marchewkę, jajka i szynkę kroimy w kostkę, łączymy z ogórkiem i jabłkiem.
3.Pora i cebulę obieramy, płuczemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do sałatki wraz z groszkiem, ugotowanym ryżem i posiekanym koperkiem. Wszystko dokładnie mieszamy.
4.Łączymy majonez z jogurtem i musztardą, przyprawiamy solą, szczyptą pieprzu i szczyptą ostrej papryki. Sos dodajemy do sałatki, mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, aby smaki się połączyły.
Komentarze