Buraczki do obiadu w słoikach

4.49 (167 ocen)

  • 2 godz.

Dziś przedstawię Wam jak zaprawiam buraczki do obiadu.Chcę Wam przedstawić dwa sposoby gotowania buraków w jednym wykorzystamy wywar na barszcz w drugim nie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Potrzebne będzie:

    ok. 10 kg buraczków
    cukier
    ocet
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Buraczki

Buraczki do obiadu w słoikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wariant gotowania nr 1:
    Buraczki obieramy i dajemy do garnków i zalewamy wodą. Do tej wody dajemy 4 łyżki cukru, 3 łyżki octu spirytusowego i 1 łyżkę soli.
    Gotujemy buraczki do ok. 3/4 miękkości.
    Następnie do słoi (mi wyszło 8 litrowych) przelewamy wywar i mamy już gotowy do barszczyku. Ja jeszcze słoje z wywarem gotowałam. Do garnka dajemy słoje i zalewamy do 3/4 wysokości wodą i gotujemy.
    Gdy się zagotują, to ok. 5 minut gotujemy następnie wyciągamy słoje i obracamy do góry dnem.

    Buraczki trzemy. Ja wykorzystałam moją cudowną maszynkę i oszczędzam na czasie :)
    Po starciu buraczków dałam ok. 2 łyżeczki pieprzu, 2 łyżki cukru 4 łyżki octu. To wszystko mieszam i wkładam do słoików ( u mnie było to ok. 20 słoików 250-300 ml). Zakręcam i podobnie jak z wywarem zagotowuję słoje.
    Wariant gotowania nr 2

    W tym wariancie pukamy buraki i zalewamy wodą. Gotujemy do 3/4 miękkości. Gdy już są gotowe wszystko zalewamy zimną wodą. Wtedy obieranie buraków jest super szybkie, bo skóra odchodzi wręcz sama. Niestety wody z gotowania już nie wykorzystamy do niczego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować