Zaplataniec z nadzieniem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo smaczna przekąska na ciepło.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    1/4 kostki drożdży
    1/2 szklanki mleka
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 kostki margaryny
    1 jajko
    ok. 1/2 kg mąki
    nadzienie:
    1 jajko ugotowane na twardo
    1 ząbek czosnku
    1 cebula
    1 kawałek kiełbasy
    sól do smaku

Zaplataniec z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem, cukrem, solą i łyżką mąki. Odstawić na chwilę.
    Następnie dodać jajko, margarynę i mąkę, mąki dodawać tyle, aby ciasto swobodnie odchodziło od ręki.
    Odstawić do wyrośnięcia.
    Po czym rozwałkować na prostokąt. Brzegi ciasta ponacinać.
  • 2. Nadzienie: kiełbasę i jajko pokroić w kostkę.
    Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oliwy razem z przeciśniętym czosnkiem, dodać do kiełbasy, wymieszać.
    Posolić i popieprzyć do smaku.
  • Przed pieczeniem. 3. Farsz nałożyć na drożdżowe ciasto, na środek, gdzie nie było nacięte.
    Brzegi ciasta nałożyć na siebie, lekko przyciskając.
    Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec około 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy