Zaplataniec z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem, cukrem, solą i łyżką mąki. Odstawić na chwilę.
Następnie dodać jajko, margarynę i mąkę, mąki dodawać tyle, aby ciasto swobodnie odchodziło od ręki.
Odstawić do wyrośnięcia.
Po czym rozwałkować na prostokąt. Brzegi ciasta ponacinać.
2.Nadzienie: kiełbasę i jajko pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oliwy razem z przeciśniętym czosnkiem, dodać do kiełbasy, wymieszać.
Posolić i popieprzyć do smaku.
3.Farsz nałożyć na drożdżowe ciasto, na środek, gdzie nie było nacięte.
Brzegi ciasta nałożyć na siebie, lekko przyciskając.
Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec około 15 minut.
Komentarze