Ciasto drożdżowe z dodatkiem dyni nie tylko dobrze smakuje, ale również ma ładniejszy kolor niż to zwykłe. Dodatek białego sera i malin stworzył niecodzienną kompozycję smakową.
4 godz.
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
100 g puree z dyni
2 jajka
1/2 laski wanilii
125 g masła lub margaryny
Nadzienie:
250 g półtłustego twarogu
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka budyniu śmietankowego (w proszku)
1/2 laski wanilii
ok. 32 średniej wielkości maliny
Dodatkowo:
białko do posmarowania wierzchu
dowolny lukier
Zaplatane dyniowe drożdżówki z serem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy zaczyn mieszając ciepłe mleko z łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę, cukier, jajka, puree z dyni i ziarenka z wanilii mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i zagniatamy.
Pod koniec stopniowo dodajemy rozpuszczoną margarynę i wyrabiamy elastyczne, miękkie ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
Twaróg z cukrem pudrem, żółtkiem, budyniem i ziarenkami wanilii umieszczamy w malakserze. Miksujemy do czasu, aż konsystencja będzie jednolita.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 1 cm. Ostrym nożem dzielimy na 8 kwadratów, a każdy z nich nacinamy z obu stron.
Na środek każdego kwadratu wykładamy po 1 łyżce przygotowanego wcześniej twarogu, a na nim układamy maliny.
Boki zaplatamy na przemian do środka, a gotowe drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy pod przykryciem na 40 minut.
Przed pieczeniem wierzch smarujemy białkiem. Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach.
Komentarze