zaplątane bułeczki kukurydziane

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Te bułki nie tylko świetnie wyglądają, ale też fenomenalnie smakują. A zaplatanie dodaje im uroku. Dodatek dyni sprawia, że mają też piękny kolor.

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • na 8 średniej wielkości bułek:

    350g mąki pszennej
    100g mąki kukurydzianej
    50g roztopionego i przestudzonego masła
    200g puree z dyni hokkaido
    25g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    130ml letniego mleka
    1 łyżeczka soli

    Do posmarowania:
    kilka łyżek mleka
    pestki dyni,
    ziarna sezamu i maku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Bułki drożdżowe

Zaplątane bułeczki kukurydziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. dynię pokroić na mniejsze części i podpiec w piekarniku do miękkości (około 30 min w 180 stopniach.) wyjąć miąższ i odmierzyć odpowiednią wagę.
  • 2. Cukier rozpuścić w letnim mleku, wkruszyć drożdże i przykryć na 15 min.
  • 3. Do misy włożyć wszystkie składki na ciasto i wyrobić na jednolitą i elastyczną masę. Przykryć na godzinę.
  • 4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować w rulonik, zawinąć jeden koniec górą jeden dołem zaplatając bułkę.
  • 5. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć na 15 minut. Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i posypać ziarnami.
  • 6. Piec w 180 st. góra- dół około 30 min. na złoto. Po upieczeniu przestudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Mąka Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować