Zapiekany waniliowy ryż z jabłkiem i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko z wodą i rozciętą wzdłuż laską wanilii zagotować.
Do gotującego się mleka wsypać ryż, gotować, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki.
Pod koniec gotowania dodać jedną łyżkę masła, wymieszać.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Podlać odrobiną wody, zagotować z cukrem. Uprażyć.
Na koniec dodać cynamon i wymieszać.
Ryż podzielić na 2 równe części.
Naczynie wysmarować masłem.
Na dnie ułożyć jedną część ryżu.
Na ryż wyłożyć warstwę jabłek, a na wierzch pozostałą część ryżu.
Zapiec pod przykryciem w 180 stopniach ok 25 minut.
Przed podaniem posypać cynamonem.
Komentarze