Zapiekany waniliowy ryż z jabłkiem i cynamonem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób

dealne połączenie smakowe - jak za czasów dzieciństwa!
Smażone jabłka, ryż z waniliową nutą i cynamon - pychotkaaaa

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • RYŻ:

    300 g ryżu na mleko
    2 szklanki mleka
    1,5 szklanki wody
    1 laska wanilii
    1 łyżka masła


    JABŁKA:

    8 jabłek
    2 łyżki brązowego cukru
    1/2 łyżeczki cynamonu


    PONADTO:

    cynamon
    masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryż na słodko

Zapiekany waniliowy ryż z jabłkiem i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko z wodą i rozciętą wzdłuż laską wanilii zagotować.
    Do gotującego się mleka wsypać ryż, gotować, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki.
    Pod koniec gotowania dodać jedną łyżkę masła, wymieszać.
    Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Podlać odrobiną wody, zagotować z cukrem. Uprażyć.
    Na koniec dodać cynamon i wymieszać.
    Ryż podzielić na 2 równe części.
    Naczynie wysmarować masłem.
    Na dnie ułożyć jedną część ryżu.
    Na ryż wyłożyć warstwę jabłek, a na wierzch pozostałą część ryżu.
    Zapiec pod przykryciem w 180 stopniach ok 25 minut.
    Przed podaniem posypać cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż do risotto Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować