Zapiekany szpinak pod kołderką z mozarelli

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Doskonały pomysł na kolację

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - świeży szpinak: 1 pęczek
    - ser mozzarella: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek ząbki: 2 sztuki
    - oliwa z oliwek do smażenia: 3 łyżki
    - masło do smażenia: 1 łyżka
    - pomidory suszone Kamis: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz czarny mielony: 1 szczypta
    - oliwki: 1 łyżka
    - bazylia listki (lub suszona): 1 szczypta

Zapiekany szpinak pod kołderką z mozarelli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekany  szpinak pod kołderką z  mozarelli 1. W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek, suszone pomidory. Dusić ok. 5 min, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy szpinak (wcześniej świeży szpinak przebrać, opłukać, sparzyć, odcedzić, osączyć i wystudzić, a mrożony tylko odsączyć z wody). W momencie gdy szpinak będzie podgrzany, dodać masło i oliwki. Całość doprawić solą, pieprzem i bazylią wg uznania. Tak podsmażony i przyprawiony szpinak przełożyć do naczynia żaroodpornego, położyć na wierzch pokrojoną w plasterki mozarellę i wstawić na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. Gdy ser lekko stopnieje, można podawać!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy