6-7 kotletów schabowych+ sól lub przyprawa uniwersalna i pieprz kolorowy
3 marchewki
2 pietruszki
200 gram selera
Ok. 22 cm kawałek pora ,,białego’’
Po 6 łyżek majonezu i pikantnego keczupu
Sok z cytyrny
12- 14 plastrów sera żółtego okrągłego Salami
Zapiekany schab pod sosem warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety schabowe rozbić, przyprawić solą lub przyprawą uniwersalną i pieprzem kolorowym.
Przykryć i wstawić do lodówki.
W tym czasie warzywa zetrzeć: seler, pietruszkę i połowę marchewki na srednich oczkach, resztę marchewki na grubych oczkach..
Dodać por pokrojony w kostkę i skropić sokiem z połowy cytryny,wymieszać.
Połączyć z majonezem i keczupem, tyle, aby masa nie była zbyt sucha.
Sznycle schabowe krótko obsmażyć, osączyć i rozłożyć na blasze piekarnikowej wysłanej pergaminem. Niczym nie natłuszczać.
Na kotlety rozłożyć grube wrstwy warzyw i wstawić do piekarnika.
Ja wstawiłam do zimnego, ustawiłam na 180 st na 2 grzałki, góra- dół na 1 godzinę.
Ok 7 minut przed końcem na każdej porcji położyć po 2 plastry sera i zapiec.
Porcja warzyw w tym przepisie wystarcza na podwójną porcję kotletów, lub może posłużyć jako surówka
Komentarze