Zapiekany ryż z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

danie tanie i dobre

  • 60 min

Składniki:


  • 3 torebki ryżu
    5 jabłka
    około 2 szklanek mleka
    około 3 szklanki wody
    3 łyżki masła
    cynamon
    3-4 łyżki miodu
    masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Zapiekany ryż z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w wodzie z mlekiem z dodatkiem łyżeczki masła.
    Obieramy jabłka ze skórki, trzemy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy lekko na maśle razem z cynamonem i miodem.
    Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na dno wykładamy warstwę ryżu (1/3 całości), na to warstwa jabłek (1/2 całości), znów ryż (1/3), pozostałe jabłka oraz na wierzch pozostały ryż. Naczynie żaroodporne przykrywamy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika (około 170oC), zapiekamy do lekkiego zarumienienia (około 30 minut).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy