To danie to smaki mojego dzieciństwa, mama często go robiła z jabłkami, teraz zajadają się nim moje dzieci, może być jako deser lub słodkie danie główne jest pożywny i bardzo smaczny
35 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 torebki ryżu
5 jajek
350 ml słodkiej śmietanki 30%
20 dag twarożku mielonego
8 dag cukru pudru
16 g cukru waniliowego
½ puszki brzoskwiń
½ szklanki odsączonych wiśni z syropu
Sól-szczypta
1 łyżka miękkiego masła do formy
Plasterki brzoskwiń do dekoracji
Melisa do dekoracji
Zapiekany ryż na słodko z wiśniami i brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować na sypko z odrobiną soli do smaku, osączyć z wody.
Naczynie żaroodporne, najlepiej szklane wysmarować łyżką masła, na dnie wyłożyć połowę ryżu.
2.Rozbić trzy jajka, oddzielić żółtka od białek, do mielonego twarogu dodać żółta, cukier puder oraz cukier waniliowy, zmiksować mikserem na gładką masę, wyłożyć na ryż, posypać wiśniami oraz brzoskwiniami pokrojonymi na grubsze plasterki, przykryć resztą ryżu.
3.2 całe jajka zmiksować na puszysto wymieszać ze słodką śmietanką, zalać całość. Włożyć do nagrzanego piekarnika rozgrzanego do 185*c zapiekać 15 minut.
Białka ubić na sztywną pianę z 1 łyżką cukru pudru rozłożyć na podpieczonym deserze, włożyć do piekarnika i piec jeszcze 15 minut aż piana się przyrumieni, udekorować brzoskwiniami i melisą, podawać od razu ciepły deser.
Smacznego!
Komentarze