Zapiekany ryż na słodko z wiśniami i brzoskwinią

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To danie to smaki mojego dzieciństwa, mama często go robiła z jabłkami, teraz zajadają się nim moje dzieci, może być jako deser lub słodkie danie główne jest pożywny i bardzo smaczny 

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 torebki ryżu
    5 jajek
    350 ml słodkiej śmietanki 30%
    20 dag twarożku mielonego
    8 dag cukru pudru
    16 g cukru waniliowego
    ½ puszki brzoskwiń
    ½ szklanki odsączonych wiśni z syropu
    Sól-szczypta
    1 łyżka miękkiego masła do formy
    Plasterki brzoskwiń do dekoracji
    Melisa do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ryż na słodko

Zapiekany ryż na słodko z wiśniami i brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Ryż ugotować na sypko z odrobiną soli do smaku, osączyć z wody.
    Naczynie żaroodporne, najlepiej szklane wysmarować łyżką masła, na dnie wyłożyć połowę ryżu.
  • Przygotowanie 2. Rozbić trzy jajka, oddzielić żółtka od białek, do mielonego twarogu dodać żółta, cukier puder oraz cukier waniliowy, zmiksować mikserem na gładką masę, wyłożyć na ryż, posypać wiśniami oraz brzoskwiniami pokrojonymi na grubsze plasterki, przykryć resztą ryżu.
  • Przygotowanie 3. 2 całe jajka zmiksować na puszysto wymieszać ze słodką śmietanką, zalać całość. Włożyć do nagrzanego piekarnika rozgrzanego do 185*c zapiekać 15 minut.
    Białka ubić na sztywną pianę z 1 łyżką cukru pudru rozłożyć na podpieczonym deserze, włożyć do piekarnika i piec jeszcze 15 minut aż piana się przyrumieni, udekorować brzoskwiniami i melisą, podawać od razu ciepły deser.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Ryż Wiśnie Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować