Zapiekany morszczuk z warzywami

0 (0 ocen)

Dzisiejsza propozycja to pyszny morszczuk atlantycki zapiekany z warzywami : marchwią porem i kalafiorem w kruchym cieście.Po prostu pycha

Składniki:

  • Ciasto:

    300 g mąki pszennej

    200 g masła

    1 jajko

    Farsz:

    450 g mrożonego morszczuka atlantyckiego

    1 spory por

    1/2 małego kalafiora – ugotowanego

    1 spora marchew

    3 łyżeczki przyprawy do ryb cytrynowej

    2 łyżki masła

Zapiekany morszczuk z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Rybę opłukujemy pod bieżącą wodą. I posyoujemy przyprawą – tylko z jednej strony

    2.Składniki ciasta siekamy ze sobą a następnie wyrabiamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalki

    3.Kroimy w pół plasterki, marchew za pomocą tarki ścieramy na plasterki. a kalafiora rozdrabniamy

    4.Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pora i marchew. Smażymy od czasu do czasu mieszając około 7 minut. Dodajemy kalafiora. Mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem. Studzimy

    5.Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkujemy każdą z osobna. Na jedną wykłądamy warzywa, na to nakładamy rybę. Następnie przykrywamy całość drugim płatem ciasta. zwijamy boki i wierzch dziurawimy za pomocą widelca

    6.Całość pieczemy około 30-35 minut w 190 stopniach (góra-dół)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy