Zapiekany makaron ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Pomysł na szybki obiad

Składniki:

  • 200g makaronu
    150g szpinaku
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju rzepakowego
    200g jogurtu naturalnego
    4 łyżki serka wiejskiego
    sól, pieprz
    kolendra mielona
    dowolna zielenina, ja użyłam rzeżuchy

Zapiekany makaron ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente (według przepisu na opakowaniu).
    Olej rozgrzewamy na patelni. Przesmażamy na nim posiekany czosnek, dodajemy szpinak i dusimy, aż zmięknie. Przyprawiamy solą, pieprzem i kolendrą. Dodajemy jogurt. Chwilę gotujemy.
    Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy.
  • 2. Przygotowany makaron ze szpinakiem przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wykładamy serek wiejski. Posypujemy mieloną kolendrą. Zapiekamy w nagrzanym do 200st.C piekarniku około 15 minut.
    Przed podaniem posypujemy posiekaną zieleniną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy