Zapiekany makaron z warzywami i chrupiącą skórką

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Zapiekany makaron z warzywami i chrupiącą skórką - łatwy w przygotowaniu i bardzo lubiany w mojej rodzinie

  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron rurki: 350 gramów
    - cukinia: 1 sztuka
    - pomidor: 2 sztuki
    - twarożek śmietankowy: 200 gramów
    - śmietana: 300 mililitrów
    - mleko: 300 mililitrów
    - jajka: 3 sztuki
    - natka pietruszki (posiekana): 2 łyżki
    - czosnek: 2 ząbki
    - sól,pieprz (do smaku): 0.5 łyżeczki
    - Żółty ser (starty): 70 gramów

Zapiekany makaron z warzywami i chrupiącą skórką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekany makaron z warzywami i chrupiącą skórką 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
    Odcedzić,przelać zimną wodą i dokładnie odsączyć.Makaron podzielić
    na 2 części Cukinię umyć,pokroić w plastry.Pomidory umyć,osuszyć i
    pokroić w plastry.
    Piekarnik rozgrzać do temp.190stopni. Naczynie żaroodporne cienko
    wysmarować tłuszczem. Na dno formy wyłożyć pierwszą cześć
    makaronu,plastry cukinii i plastry pomidorów.
  • Zapiekany makaron z warzywami i chrupiącą skórką 2. Dokładnie połączyć jajka,twarożek śmietankowy, mleko
    ,śmietanę,natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem.Czosnek
    zmiażdżyć,dodać do masy. Sosem polać składniki zapiekanki,posypać
    serem.
  • Zapiekany makaron z warzywami i chrupiącą skórką 3. Makaron piec około 45 minut w temp.180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy