Zapiekany makaron z kiełbaskami

0 (0 ocen)

  • 60 min

sycące,obiadowe danie, które zaserwowałam mając w lodówce ugotowany makaron i kilka białych kiełbasek. Posmakowało wszystkim domownikom i na stałe weszło do weekendowego menu.

  • 60 min

Składniki:

  • 8 białych parzonych kiełbasek (opcjonalnie możemy zapiec również kaszankę)
    1 por
    2 cebule
    5 pieczarek
    1 łyżka masła
    2 łyżki startego korzenia chrzanu
    2 łyżki musztardy
    150 ml jasnego piwa
    2 szklanki ugotowanego makaronu
    sól, pieprz
    zioła prowansalskie, granulowany czosnek, gałka muszkatołowa
    kolorowy ziarnisty pieprz

Zapiekany makaron z kiełbaskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Por kroimy w plasterki, cebulę w piórka, pieczarki w kostkę. Wszystko podsmażamy na maśle, dodając sól i pieprz. Do podsmażonych składników dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Doprawiamy ziołami, czosnkiem, gałką.
  • 2. Korzeń chrzanu trzemy na tarce i mieszamy z musztardą. Odstawiamy.
  • 3. Kiełbaski nakłuwamy widelcem z dwóch stron. Do naczynia żaroodpornego przekładamy makaron z warzywami. Układamy na nim kiełbaski. Smarujemy każdą sosem musztardowo - chrzanowym i posypujemy ziarenkami kolorowego pieprzu. Na koniec podlewamy piwem.
  • 4. Całość zapiekamy pod przykryciem 45 minut w temp. 180 stopni, po czym odkrywamy i pieczemy jeszcze 15 minut do zarumienienia.

Porady

Obok białych kiełbasek możemy upiec również kaszankę lub inny gatunek ulubionej kiełbasy. Zamiast makaronu możemy również użyć ugotowanych i pokrojonych w plastry ziemniaków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy