Zapiekany makaron z fasolką szparagową i sosem serowym

4.46 (209 ocen)

  • 15 min

Coś dla zwolenników prostych, szybkich i smacznych dań.

  • 15 min

Składniki:

  • - 205-300 g ugotowanego makaronu rurki (lub świderki)

    - 250-300 g ugotowanej żółtej fasolki szparagowej

    - trochę posiekanego koperku lub natki

    Sos:

    - szklanka bulionu

    - 100 g śmietany 18 %

    - 200 g startego żółtego sera

    - sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.46 (209 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Dania z makaronem

Zapiekany makaron z fasolką szparagową i sosem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dnie formy do zapiekania ułożyć ugotowany makaron, na wierzch ułożyć fasolką pokrojoną na mniejsze kawałki.
    Śmietanę wymieszać z bulionem, lekko podgrzać, dodać ser i przyprawy.
    Tak przygotowanym sosem polać makaron i fasolkę. Wierzch posypać posiekanym koperkiem lub natką.
    Formę wstawić do nagrzanego piekarnika (160 stopni) i zapiekać przez około 10-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować