Gotowanie dla gości, rodziny i znajomych sprawia mi dużo radości. Jeśli danie jest pyszne, szef wprowadza je do jadłospisu restauracji, w której pracuję.
Składniki:
● 1 kg filetów z łososia bez skóry
● 200 g żółtego sera (gouda lub ementaler)
● 300 g truskawek
● sól
● czarny pieprz ziarnisty
● olej
● kilka liści sałaty
● listki melisy do dekoracji
Zapiekany łosoś z truskawkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z łososia dokładnie
myjemy, osuszamy papierowym
ręcznikiem kuchennym,
kroimy na mniejsze kawałki,
lekko solimy i posypujemy
świeżo zmielonym czarnym
pieprzem. Łososia układamy
w posmarowanym olejem naczyniu
żaroodpornym.
2.Truskawki myjemy i osuszamy.
Odrywamy szypułki, owoce
kroimy w plasterki (kilka
odkładamy do dekoracji). Łososia
obkładamy plasterkami
truskawek i delikatnie skrapiamy
olejem.
3.Żółty ser ścieramy na tarce
o dużych oczkach. Posypujemy
rybę i truskawki.
4.Naczynie z łososiem wkładamy
do piekarnika i zapiekamy
ok. 20 minut w temperaturze
180 °C, aż ser się roztopi
i lekko zrumieni. Gotowe danie
podajemy na ciepło, w naczyniu,
w którym się piekło, lub
układamy na półmisku udekorowanym
liśćmi sałaty. Ozdabiamy
połówkami truskawek
i przybieramy listkami melisy.
Komentarze