Zapiekany łosoś z truskawkami i serem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotowanie dla gości, rodziny i znajomych sprawia mi dużo radości. Jeśli danie jest pyszne, szef wprowadza je do jadłospisu restauracji, w której pracuję.

Składniki:

  • ● 1 kg filetów z łososia bez skóry
    ● 200 g żółtego sera (gouda lub ementaler)
    ● 300 g truskawek
    ● sól
    ● czarny pieprz ziarnisty
    ● olej
    ● kilka liści sałaty
    ● listki melisy do dekoracji

Zapiekany łosoś z truskawkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekany łosoś z truskawkami i serem 1. Filety z łososia dokładnie
    myjemy, osuszamy papierowym
    ręcznikiem kuchennym,
    kroimy na mniejsze kawałki,
    lekko solimy i posypujemy
    świeżo zmielonym czarnym
    pieprzem. Łososia układamy
    w posmarowanym olejem naczyniu
    żaroodpornym.
  • Zapiekany łosoś z truskawkami i serem 2. Truskawki myjemy i osuszamy.
    Odrywamy szypułki, owoce
    kroimy w plasterki (kilka
    odkładamy do dekoracji). Łososia
    obkładamy plasterkami
    truskawek i delikatnie skrapiamy
    olejem.
  • Zapiekany łosoś z truskawkami i serem 3. Żółty ser ścieramy na tarce
    o dużych oczkach. Posypujemy
    rybę i truskawki.
  • Zapiekany łosoś z truskawkami i serem 4. Naczynie z łososiem wkładamy
    do piekarnika i zapiekamy
    ok. 20 minut w temperaturze
    180 °C, aż ser się roztopi
    i lekko zrumieni. Gotowe danie
    podajemy na ciepło, w naczyniu,
    w którym się piekło, lub
    układamy na półmisku udekorowanym
    liśćmi sałaty. Ozdabiamy
    połówkami truskawek
    i przybieramy listkami melisy.

Notka redakcyjna

PP_05-2008

Komentarze

Podobne przepisy