To pyszny pomysł na soczystego kurczaka i wspaniały obiad. Mięsko wychodzi naprawdę pyszne i soczyste, pesto fajnie wzbogaca smak a orzechy nadają przyjemnego chrupkiego akcentu.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
naczynie żaroodporne
folę aluminiową do przykrycia - jeśli nie mamy pokrywki
Zapiekany kurczak z pesto, orzechami pod startą marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju. Filety z kurczaka przekrawamy i rozbijamy nie za mocno. Układamy je na dno naczynia i posypujemy solą, zmielonym pieprzem oraz czubrycą. Wierzch ich smarujemy zielonym pesto a następnie posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
2.Na sam koniec układamy równo warstwę startej marchewki na dużych lub małych oczkach.
3.Całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy do miękkości marchewki tak ok.35 - 40 min.
Komentarze