Zapiekany kurczak z pesto, orzechami pod startą marchewką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To pyszny pomysł na soczystego kurczaka i wspaniały obiad. Mięsko wychodzi naprawdę pyszne i soczyste, pesto fajnie wzbogaca smak a orzechy nadają przyjemnego chrupkiego akcentu.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • naczynie żaroodporne
    folę aluminiową do przykrycia - jeśli nie mamy pokrywki

    1 kg filetów z kurczaka
    zielone pesto
    1 garść orzechów włoskich
    sól, pieprz
    czubryca zielona
    3 średnie marchewki
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pesto

Zapiekany kurczak z pesto, orzechami pod startą marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekany kurczak z pesto, orzechami pod startą marchewką 1. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju. Filety z kurczaka przekrawamy i rozbijamy nie za mocno. Układamy je na dno naczynia i posypujemy solą, zmielonym pieprzem oraz czubrycą. Wierzch ich smarujemy zielonym pesto a następnie posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
  • Zapiekany kurczak z pesto, orzechami pod startą marchewką 2. Na sam koniec układamy równo warstwę startej marchewki na dużych lub małych oczkach.
  • Zapiekany kurczak z pesto, orzechami pod startą marchewką 3. Całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy do miękkości marchewki tak ok.35 - 40 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Filet z kurczaka Kurczak Marchewka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować