Zapiekany kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka pokroić na kawałki o grubości ok. 2 cm, przełożyć do miski i dodać przyprawy (uważać na przyprawę kucharek, gdyż jest słona), czosnek i zalać olejem. Odstawić na 20 minut.
2.Gdy mięso się marynuje, obieramy pieczarki i ścieramy ser na tarce o grubych oczkach. Pieczarki kroimy w plastry i wykładamy na patelnie, zalewamy je wodą, tak aby były przykryte, dodajemy odrobinę soli i dusimy ok. 10 minut ( woda podczas duszenia nie musi wyparować, możemy ją później odlać).
3.W czasie gdy nasze pieczarki się duszą, mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na ok. 20 minut.
4.Po upływie 20 minut mięso wykładamy i dodajemy do niego pieczarki i ser, wstawiamy ponownie do piekarnika na ok. 25 minut (do zarumienienia się mięsa).
5.Gotowe mięso podajemy na ciepło, Smacznego !!!
Porady
Mięsko można podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Komentarze