Zapiekany kurczak

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Odmiana od typowego kotleta :)

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • - podwójny filet z kurczaka
    - 30 dag żółtego sera
    - 500 g pieczarek
    - 4 ząbki czosnku
    - 3-4 kulki ziela angielskiego
    - liść laurowy
    - 4 kulki pieprzu ziarnistego
    - przyprawa typu kucharek (3-4 łyżeczki)
    - pieprz, sól
    - olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekany kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-11cdc89 1. Filet z kurczaka pokroić na kawałki o grubości ok. 2 cm, przełożyć do miski i dodać przyprawy (uważać na przyprawę kucharek, gdyż jest słona), czosnek i zalać olejem. Odstawić na 20 minut.
  • 2. Gdy mięso się marynuje, obieramy pieczarki i ścieramy ser na tarce o grubych oczkach. Pieczarki kroimy w plastry i wykładamy na patelnie, zalewamy je wodą, tak aby były przykryte, dodajemy odrobinę soli i dusimy ok. 10 minut ( woda podczas duszenia nie musi wyparować, możemy ją później odlać).
  • image-27mdt79 3. W czasie gdy nasze pieczarki się duszą, mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na ok. 20 minut.
  • image-15i5kel 4. Po upływie 20 minut mięso wykładamy i dodajemy do niego pieczarki i ser, wstawiamy ponownie do piekarnika na ok. 25 minut (do zarumienienia się mięsa).
  • image-05spk3w 5. Gotowe mięso podajemy na ciepło, Smacznego !!!

Porady

Mięsko można podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować