Zapiekany kalafior

0 (0 ocen)

Kalafior w tym wydaniu można zajadać z chrupiącą skorupką lub ciągnącym serem. Wszystko zależy od czasu zapiekania. Idealnie pasuje do ziemniaków i kasz.

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 kalafior,
    • 2 pomidory,
    • 2 cebule,
    • Około 5 łyżek startego sera żółtego,
    • Tymianek, sól, czosnek granulowany,
    • 2-3 łyżki oleju,
    • Tłuszcz do wysmarowania blaszki (masło)
    • Bułka tarta do posypania formy,
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do dekoracji

Zapiekany kalafior - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie cebuli 1. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Posypujemy bułką tartą.
    Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
    Cebule obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Nie rumienimy bardzo.
  • Układanie 2. Zeszkloną cebulę układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Posypujemy czosnkiem granulowanym.
    Na cebuli układamy pokrojone w plasterki pomidory. Posypujemy je delikatnie tymiankiem.
  • Ułożona warstwa kalafiora 3. Na pomidorach układamy różyczki kalafiora
  • Przed zapiekaniem 4. Całość posypujemy serem i przyprawami. Zapiekamy około 15 minut w 180°C.
    Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy