Zapiekany kalafior

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mamy tutaj amatorów kalafiora? Jeśli tak, koniecznie wypróbujcie go w takim stylu.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kalafior
    1 cebula
    1 marchew
    1 główka radicchio
    150 g surowego wędzonego boczku
    500 ml bulionu warzywnego
    1 jajko
    200 ml śmietany 18%
    1/2 szklanki startego parmezanu
    1 łyżeczka mielonego pieprzu
    1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

Zapiekany kalafior - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekany kalafior 1. Kalafior dzielimy na różyczki.
    Marchew ścieramy na dużych oczkach.
    Cebulę i radicchio siekamy.
    Boczek kroimy w kostkę.
    Składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy bulionem wymieszanym z jajkiem, śmietaną, serem i przyprawami.
    Zapiekamy 45 min. w 180°C pod przykryciem. Następnie kwadrans w termoobiegu, bez przykrycia w tej samej temperaturze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy