Zapiekany filet pod pierzynką z patisona

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

To smaczny, ciekawy i prosty pomysł na urozmaicony obiad. Mięsko wychodzi naprawdę pyszne i soczyste.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • naczynie żaroodporne
    folę aluminiową do przykrycia - jeśli nie mamy pokrywki

    1 kg filetów z kurczaka
    2 średniej wielkości młode patisony
    sól, pieprz
    czubryca zielona
    jogurt grecki
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekany filet pod pierzynką z patisona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekany filet pod pierzynką z patisona 1. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju. Filety z kurczaka przekrawamy i rozbijamy nie za mocno. Układamy je na dno naczynia i posypujemy solą, zmielonym pieprzem oraz czubrycą. Wierzch ich smarujemy jogurtem greckim. Na sam koniec układamy równo warstwę startego patisona na dużych oczkach bez obierania - tylko mocno umytego wcześniej. Całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy do miękkości tak ok.35 - 40 min.

Porady

zamiast patisona możemy równie dobrze użyć młodej cukinii bez obierania

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Jogurt grecki Kurczak Patison

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować