Zapiekany chleb zserem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Świetny sposób na wykorzystanie czerstwego już chleba.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 bochenek chleba
    150 g żółtego sera
    3 łyżki oliwy
    2 łyżki masła
    zioła prowansalskie
    pieprz ziołowy
    sól, pieprz

Zapiekany chleb zserem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chleb naciąć wzdłuż i następnie w drugą stronę aby utworzyła się kratka (nie nacinamy chleba do końca).
    Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Oliwę i masło wymieszać z ziołami, doprawić sola i pieprzem. Taką mieszankę wlać w otwory pomiędzy nacięciami. Następnie w nacięcia włożyć starty ser. Można jeszcze posypać po wierzchu ziołami.
    Formę wykładamy folią aluminiową, kładziemy na nią chleb i zawijamy. Pieczemy w piekarniku 15-20 min. w 180 *C do rumianego koloru chleba i roztopienia sera.

Komentarze

Podobne przepisy