Zapiekany chleb czosnkowo - natkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Chleb ponacinaj ostrym nożem w ukośną kratkę, tak by nie przeciąć jego spodu.
Natkę pietruszki drobno posiekaj.
Obrane ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
2.W rondelku rozpuść masło, dodaj czosnek, gotuj 2-3 min.Zdejmij z ognia i dodaj pietruszke i sól.
Pomiędzy nacięcia chleba wlewaj masło ,kilka łyżek zostaw na koniec.
Pomiedzy naciecia włoż żółty starty ser .
Wierzch polej pozostałym masłem.
3.Chleb owiń folią aluminiową.Włóż do gorącego piekarnika i zapiekaj przez 25 minut.
Wyjmij chleb, rozchyl folię na górze, wstaw ponownie do piekarnika na 10 minut, by skórka pięknie się przyrumieniła na wierzchu.
Komentarze