zapiekany chleb czosnkowo - natkowy

0 (0 ocen)

Chlebek znakomicie nadaje sie jako dodatek do mięsnych dań. Jest taki pyszny ,że można schrupać go także bez niczego.

Składniki:

  • 1 chleb pszenny
    15 dag masła
    5 ząbków czosnku
    15 dag startego sera żółtego
    duży pęczek natki pietruszki
    sól

Zapiekany chleb czosnkowo - natkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
    Chleb ponacinaj ostrym nożem w ukośną kratkę, tak by nie przeciąć jego spodu.
    Natkę pietruszki drobno posiekaj.
    Obrane ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
  • 2. W rondelku rozpuść masło, dodaj czosnek, gotuj 2-3 min.Zdejmij z ognia i dodaj pietruszke i sól.
    Pomiędzy nacięcia chleba wlewaj masło ,kilka łyżek zostaw na koniec.
    Pomiedzy naciecia włoż żółty starty ser .
    Wierzch polej pozostałym masłem.
  • 3. Chleb owiń folią aluminiową.Włóż do gorącego piekarnika i zapiekaj przez 25 minut.
    Wyjmij chleb, rozchyl folię na górze, wstaw ponownie do piekarnika na 10 minut, by skórka pięknie się przyrumieniła na wierzchu.

Porady

Podawaj od razu po upieczeniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy