zapiekany camembert z karmelizowaną szalotką

0 (0 ocen)

  • 15 min

delikatny serek podany w towarzystwie słodkiej karmelizowanej szalotki

  • 15 min

Składniki:

  • 2 okrągłe serki camembert
    2 gałązki rozmarynu

    4 - 5 szalotki (około 250g)
    2 - 3 łyżki octu balsamicznego
    1 - 2 łyżki brązowego cukru (użyłam ciemnego cukru muscavado)
    szczypta soli himalajskiej
    łyżka masła

    dekoracja:
    czerwony pieprz
    rozmaryn

Zapiekany camembert z karmelizowaną szalotką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serki wkładamy do kokilek. Na wierzch każdego serka kładziemy gałązkę rozmarynu. Zapiekamy w 180 stopniach C około 15-20 minut.
  • 2. W czasie, gdy serki się zapiekają karmelizujemy szalotki. Cebulę obieramy, kroimy na cienkie plasterki. Przekładamy na patelnię i smażymy na maśle, aż zmięknie. Mieszamy od czasu do czasu. Dodajemy ocet balsamiczny, brązowy cukier, mieszamy i smażymy jeszcze przez około 2 - 3 minuty.
  • 3. Serki wyjmujemy z piecyka. Zdejmujemy gałązkę rozmarynu. Na każdym serku układamy karmelizowaną szalotkę. Ozdabiamy świeżym rozmarynem i czerwonym pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy