Bakłażan to jedno z moich ulubionych warzyw,szczególnie latem,można go nadziać przeróżnymi farszami z młodych warzyw,mięsa,ryżu , kasz i tak z każdym z nich jest pyszny.
1 godz. 30 min
Składniki:
5 bakłażanów
300 g mięsa mielonego
100 g kaszy jaglanej
1 kulka sera mozzarella
1 pomidor
2 łyżki kukurydzy konserwowej
2 łyżki czerwonej fasolki z puszki
1 cebula
majeranek,tymianek
sól,pieprz
Zapiekany bakłażan z farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażany umyj pod bieżącą wodą,osusz następnie odetnij górną część około 5 cm i przy pomocy łyżeczki lub nożyka wydrąż miąższ z obu części
bakłażana.
2.Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu,przestudź.
Do miski włóż mięso mielone,ugotowaną i przestudzoną kaszę,pokrojoną w drobną kostkę cebulę,pokrojonego pomidora i pokrojony ser,dodaj fasolkę i kukurydzę,wsyp po szczypcie przypraw,dopraw do smaku solą i pieprzem , dokładnie wymieszaj.
3.Tak przygotowanym farszem,nadziej większą część bakłażana,przykryj odciętą częścią.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż folią aluminiową i w pozycji poziomej poukładaj na niej bakłażany,ponownie przykryj folią aluminiową.
Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piecz około 40 minut.
Komentarze