Zapiekany bakłażan z farszem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bakłażan to jedno z moich ulubionych warzyw,szczególnie latem,można go nadziać przeróżnymi farszami z młodych warzyw,mięsa,ryżu , kasz i tak z każdym z nich jest pyszny.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 bakłażanów
    300 g mięsa mielonego
    100 g kaszy jaglanej
    1 kulka sera mozzarella
    1 pomidor
    2 łyżki kukurydzy konserwowej
    2 łyżki czerwonej fasolki z puszki
    1 cebula
    majeranek,tymianek
    sól,pieprz

Zapiekany bakłażan z farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany umyj pod bieżącą wodą,osusz następnie odetnij górną część około 5 cm i przy pomocy łyżeczki lub nożyka wydrąż miąższ z obu części
    bakłażana.
  • 2. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu,przestudź.
    Do miski włóż mięso mielone,ugotowaną i przestudzoną kaszę,pokrojoną w drobną kostkę cebulę,pokrojonego pomidora i pokrojony ser,dodaj fasolkę i kukurydzę,wsyp po szczypcie przypraw,dopraw do smaku solą i pieprzem , dokładnie wymieszaj.
  • 3. Tak przygotowanym farszem,nadziej większą część bakłażana,przykryj odciętą częścią.
    Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż folią aluminiową i w pozycji poziomej poukładaj na niej bakłażany,ponownie przykryj folią aluminiową.
    Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piecz około 40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy