Zapiekanki z selera a’la pizza

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna i zdrowa przekąska. Idealna dla osób na diecie lub prowadzący zdrowy styl życia. To fajny pomysł na podanie selera w trochę innej odsłonie. To takie selerowe mini pizze:) Idealne na na różne imprezy :)
To niepozorne i nie zawsze niedoceniane w polskiej kuchni warzywo jest bardzo cenne dla naszego zdrowia, posiada wiele dobroczynnych właściwości.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 plastry selera ( ok. 1 cm),
    2-3 średnie pieczarki,
    po 2-3 paseczki czerwonej i żółtej papryki,
    mała cebula,
    3-4 plasterki ulubionej szynki ( u mnie drobiowa),
    żółty ser ( u mnie kilka małych plasterków + starty do posypania)
    1-2 łyżki posiekanego szczypiorku,
    ok. 1 łyżka masła,
    ok. 1 łyżka oleju,
    sól, pieprz, przyprawa do pizzy,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Zapiekanki z selera a’la pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przekaska 1. Selera obieramy, kroimy w około 1 cm plastry i podgotowujemy w osolonej wodzie, tak aby były miękkie ale się nie rozwalały.
    Cebulę, pieczarki, paprykę drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Szynkę również kroimy w kostkę.
    Na blaszce układamy podgotowanego selera, następnie kładziemy na każdym po plasterku żółtego sera, nakładamy farsz, szynkę i posypujemy startym serem oraz przyprawą do pizzy lub inną ulubiona. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 20 min, aby ser się rozpuścił. Na koniec posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować