Zapiekanki z pieczarkami w śmietanie

4.51 (192 ocen)

  • 40 min

Niby zwykłe, a jednak inne, bo bardziej delikatne w smaku zapiekanki domowe :)

  • 40 min

Składniki:

  • - pieczywo
    - 200 g sera żółtego
    - 500 g pieczarek
    - 3 cebule
    - śmietana 18%
    - natka pietruszki
    - koperek
    - sól
    - pieprz
Wystaw ocenę:

4.51 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekanki z pieczarkami w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczywo np. chleb, bułki smarujemy masłem lub majonezem. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, a następnie smażymy na maśle. W międzyczasie przygotowujemy sos - do szklanki śmietany18% dodajemy natkę pietruszki, koperek, pieprz i sól. Mieszamy je. Dodajemy do pieczarek kiedy są już miękkie i dusimy na małym ogniu ok 10 minut mieszając co jakiś czas.
  • 2. Nakładamy pieczarki na pieczywo. Ścieramy ser na tarce i kładziemy na pieczarki. Pieczemy ok 10-15 minut.

Porady

Do zapiekanek można dodać jeszcze ulubioną wędlinę lub paprykę świeżą. Do śmietany dosypać można też zioła prowansalskie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować