zapiekanki z mozzarellą

0 (0 ocen)

Kolejna odsłona zapiekanek.

Składniki:

  • 3 bułki razowe

    kulka mozzarelli

    400 g pieczarek
    łyżka masła
    sól
    pieprz

    3 mięsiste pomidory
    łyżka oliwy z oliwek
    ząbek czosnku
    szczypta cukru
    pół łyżeczki octu balsamicznego
    kilka listków bazylii
    sól
    pieprz

    szalotka
    sól
    łyżeczka masła

    oregano

    świeża bazylia do posypania

Zapiekanki z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułki kroimy wzdłuż na pół. Wydrążamy środki.
  • 2. Pieczarki kroimy w plasterki. Dusimy na maśle. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Pomidory sparzamy, następnie obieramy ze skórki. Pomidory kroimy w kostkę. Na oleju podsmażamy posiekany ząbek czosnku, następnie dodajemy pomidory. Do pomidorów dodajemy ocet oraz przyprawy. Dusimy około 5 minut. Posypujemy bazylią.
  • 4. Szalotkę kroimy w plasterki, lekko solimy i podduszamy na maśle.
  • przed pieczeniem 5. Do bułek wkładamy uduszone pieczarki, sos pomidorowy i cebulkę. Na wierzchu układamy kawałki mozzarelli. Posypujemy oregano. Zapiekamy w 200 stopniach C około 5 minut.
  • 6. Zapiekanki podajemy posypane listkami świeżej bazylii.

Porady

Jeśli lubimy pikantne potrawy do sosu pomidorowego możemy dodać kawałek ostrej papryczki lub wlać kilka kropel tabasco.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy