Zapiekanki z jarmużem na cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Chrupiące ciasto francuskie z dodatkiem duszonego jarmużu, kremowego serka, salami cebuli i pomidora to wspaniały pomysł na przystawkę lub szybką kolację.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • proporcje na 6 porcji:
    450 g ciasta francuskiego
    2 garści jarmużu
    łyżka masła
    sól
    pieprz
    sok z cytryny
    2 pomidory
    cebula czerwona
    150 g kremowego serka śmietankowego
    6-12 plastrów pikantnego salami, ilość zależy od wielkości plasterków
    świeży tymianek
    parmezan lub grana padano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Zapiekanki

Zapiekanki z jarmużem na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jarmuż podduszamy na maśle, tak by zmniejszył swoją objętość, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

    Ciasto francuskie dzielimy na 6 prostokątów. Na każdym kawałku układamy jarmuż, serek, salami, cienko pokrojoną cebulę i pomidory. Całość posypujemy drobno startym parmezanem i listkami tymianku.

    Pieczemy w 210 stopniach C przez 15 minut. Jemy od razu po upieczeniu lub na zimno posypane listkami tymianku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Jarmuż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować