Zapiekanki świetnie sprawdzą się np. na kolację, jako dodatek do sałatek czy zup.
15 min
Dla 4 osób
Składniki:
1 bagietka
1 mała cukinia
1 łyżeczka cukinii
1 mała marchewka
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki jogurtu naturalnego
30 g sera żółtego
pół pęczka koperku
sól i pieprz do smaku
Zapiekanki z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię ścieramy na tarce na małych oczkach ,dodajemy sól i mieszamy. Odstawiamy na 5-10 minut. Po tym czasie odciskamy nadmiar wody. Do cukinii dodajemy rozgnieciony czosnek. Marchewkę obieramy ,ścieramy na tarce o małych oczkach, ser również ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do cukinii. Do zawartości miski dodajemy posiekany koperek oraz jogurt. Doprawiamy do smaku i mieszamy .
Bagietkę kroimy i układamy na blaszce. Na każdym kawałku bagietki wykładamy masę z cukinii.
Pieczemy w 180 C. przez ok. 10-15 minut.
Komentarze