Te smakowite zapiekanki są świetnym sposobem na przekonanie dzieci do jedzenia warzyw. Krótki czas opiekania sprawia, że warzywa pozostają chrupkie i nie tracą cennych witamin.
30 min
Składniki:
• 1 bagietka lub 2 bułki paluchy
• 1 kulka mozzarelli
• 2 małe pomidory
• ½ papryki zielonej
• ½ papryki żółtej
• 1 ząbek czosnku
• 4 łyżek gęstego sosu pomidorowego
• Świeża bazylia
Zapiekanki wegetariańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mozzarellę pokrój w cienkie plastry, a pomidory w kostkę. Oczyść z nasion paprykę i pokrój w drobną kostkę. Obierz ze skórki czosnek i posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Rozdrobnij liście bazylii.
2.Przekrój pieczywo na połówki. Na każdym kawałku pieczywa rozprowadź równo po łyżce sosu pomidorowego i ułóż mozzarellę tak, by plasterki lekko na siebie zachodziły. Na wierzchu ułóż paprykę, pomidory i czosnek.
3.Wstaw do piekarnika i zapiekaj 15- 20 minut w 180oC, aż ser się roztopi. Gotowe zapiekanki posypać posiekaną bazylią.
Komentarze