Takie zapiekanki mogą stanowić pyszną przekąskę na domowych imprezach. W smaku są dość ostre za sprawą ajwaru i ostrej czerwonej papryki. Podane na cieście francuskim wyglądają smacznie!
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
300 g ciasta francuskiego (1 arkusz)
100 g ostrego ajwaru
4 duże pieczarki
60 g camemberta z ziołami
150 g żółtego sera
250 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawa do mięsa
Sól
Pieprz
Ostra czerwona papryka
Zapiekanki na cieście francuskim z kurczakiem i ajwarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do mięsa, solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Żółty ser ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Ciasto francuskie dzielimy na 8 kawałków, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. . Każdy smarujemy ostrym ajwarem. Następnie rozkładamy plastry pieczarek, kawałki kurczaka oraz po kawałku sera camembert. Całość przykrywamy żółtym serem. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 12-15 minut.
Komentarze