Zapiekanki na cieście francuskim z kurczakiem i ajwarem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Takie zapiekanki mogą stanowić pyszną przekąskę na domowych imprezach. W smaku są dość ostre za sprawą ajwaru i ostrej czerwonej papryki. Podane na cieście francuskim wyglądają smacznie!

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g ciasta francuskiego (1 arkusz)
    100 g ostrego ajwaru
    4 duże pieczarki
    60 g camemberta z ziołami
    150 g żółtego sera
    250 g fileta z piersi kurczaka
    Przyprawa do mięsa
    Sól
    Pieprz
    Ostra czerwona papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Zapiekanki

Zapiekanki na cieście francuskim z kurczakiem i ajwarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do mięsa, solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Żółty ser ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Ciasto francuskie dzielimy na 8 kawałków, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. . Każdy smarujemy ostrym ajwarem. Następnie rozkładamy plastry pieczarek, kawałki kurczaka oraz po kawałku sera camembert. Całość przykrywamy żółtym serem. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 12-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajwar Ciasto francuskie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować