zapiekanka ziemniaczano-kiełbasiana

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Na pewno każdemu z nas zostaje różnego rodzaju kiełbasa z poprzedniego dnia a to prosty sposób na wykorzystanie jej w naszym daniu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • -12 szt. ziemniaków
    -2 pętka dowolnej kiełbasy
    -7 szt. marchwi
    -1 średnia cebulka
    -150ml.śmietany 18%
    -200ml wody
    -2 jajka
    -wegeta
    -tłuszcz do nasmarowania naczynia
    -ser (jeżeli ktoś lubi)

Zapiekanka ziemniaczano-kiełbasiana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki oraz marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki cebulę obieramy kroimy w drobną kostkę kiełbasę również w plasterki bądź jak kto lubi kostkę.
    .Ziemniaki oraz marchewkę mieszamy razem doprawiamy do smaku wegetą (uważając aby nie przesolić).
    Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem wykładamy część ziemniaków z marchewką następnie całą kiełbasę cebulkę i przykrywamy resztą ziemniaków z marchewką.
    Przygotowanie sosu;
    Do miski wlewamy wodę dodajemy śmietanę i 2 jajka doprawiamy szczyptą wegety pamiętając że ziemniaki były również doprawiane wszystko razem mieszamy i wylewamy na zapiekankę.
    Zapiekankę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180* na ok 1,5h.(pieczemy do miękkości)
    pod koniec pieczenia posypujemy startym serem.

    Podawać na gorąco z ulubioną surówką.

Porady

Oprócz marchewki można dodać inne warzywa jak np. brokuły, groszek zielony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy