Zapiekanka ziemniaczano-kalafiorowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

To danie jest proste, smaczne a zarazem szybkie w wykonaniu.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ziemniaki ugotowane 80 dag
    Kalafior 1 szt.
    Ser żółty starty 10 dag
    Kwaśna śmietana 1 szklanka
    Natka pietruszki 1 pęczek
    Sól i pieprz do smaku
    Cukier do smaku
    Sok z cytryny do smaku
    Masło do formy

Zapiekanka ziemniaczano-kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Kalafior ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i soku z cytryny do smaku. Ziemniaki pokroić w grube plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać na przemian ziemniaki i różyczki kalafiora. Śmietanę wymieszać z posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem do smaku i zalać przygotowane warzywa.. Posypać startym serem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i piec około 30 minut.

Porady

Nie rozgotować kalafiora.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy