Zapiekanka ziemniaczano-grzybowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pomysł na pyszną jesienną zapiekankę z ziemniakami, grzybami oraz wędzonym schabem wieprzowym.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    2 kg leśnych grzybów, u mnie prawdziwki
    2 ząbki czosnku
    2 cebule czerwone
    40 dag wędzonego surowego schabu wieprzowego
    200 ml słodkiej śmietanki 42 %
    100 ml likieru ziołowego Jägermeister
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    łyżka masła
    zioła prowansalskie
    kilka listków laurowych
    rozmaryn
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczano-grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z grzybów odkładamy kilka najładniejszych malutkich kapeluszy, resztę kroimy na kawałki i podsmażamy na maśle z dodatkiem czosnku. Zalewamy likierem ziołowym i dusimy około 10-15 minut. Wlewamy śmietankę i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Sos powinien być dosyć słony, gdyż ziemniaki przejmą większość soli z sosu.

    Na dnie naczynia żeliwnego układamy warstwę z plasterków ziemniaków, następnie wylewamy sos grzybowy, następnie układamy plasterki cebuli i schab pokrojony w paseczki. Wierzch przykrywamy plasterkami ziemniaków, ja je pokroiłam w kratkę za pomocą karbowanego noża. Posypujemy ziołami prowansalskimi, listkami laurowymi, rozmarynem oraz kapeluszami wcześniej odłożonych prawdziwków. Zapiekamy pod przykryciem w 180 stopniach C przez 1,5 godziny. Zapiekankę podajemy posypaną koperkiem lub pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Grzyby Prawdziwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Zapiekanka ziemniaczano-grzybowa

To może cię zainteresować