Zapiekanka ziemniaczano-grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z grzybów odkładamy kilka najładniejszych malutkich kapeluszy, resztę kroimy na kawałki i podsmażamy na maśle z dodatkiem czosnku. Zalewamy likierem ziołowym i dusimy około 10-15 minut. Wlewamy śmietankę i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Sos powinien być dosyć słony, gdyż ziemniaki przejmą większość soli z sosu.
Na dnie naczynia żeliwnego układamy warstwę z plasterków ziemniaków, następnie wylewamy sos grzybowy, następnie układamy plasterki cebuli i schab pokrojony w paseczki. Wierzch przykrywamy plasterkami ziemniaków, ja je pokroiłam w kratkę za pomocą karbowanego noża. Posypujemy ziołami prowansalskimi, listkami laurowymi, rozmarynem oraz kapeluszami wcześniej odłożonych prawdziwków. Zapiekamy pod przykryciem w 180 stopniach C przez 1,5 godziny. Zapiekankę podajemy posypaną koperkiem lub pietruszką.
Komentarze