Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa z sosem z indyka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jesienne danie obiadowe :)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
    350 g dyni
    1/2 cebuli
    3 jajka
    100 ml jogurtu
    1/2 łyżki pasty curry
    sól, pieprz, gałka muszkatałowa
    sos:
    400 g fileta z indyka
    1/2 cebuli
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 szklanki mleka
    1 płaska łyżka mąki pszennej
    1 łyżka ostrego ajwaru
    sól, pieprz
    słodka i ostra papryka
    curry
    sos sojowy, ocet, ryżowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa z sosem z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i ugotować na półtwardo. Wystudzić. Dynię obrać i pokroić w cienkie plasterki. W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwami plasterki ziemniaków, dyni i półplasterki cebuli. Całość posypać solą, pieprzem i gałką. Jajka posolić, zmiksować z jogurtem i pastą curry i zalać zapiekankę. Całość przykryć i piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Pod koniec pieczenia odkryć, żeby wierzch się zrumienił.
    Filet z indyka pokroić w kostkę, skropić sosem sojowym i octem, posypać przyprawami. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić w rondlu spryskanym oliwą i dodać mięso. Podsmażyć i podlać niewielką ilością wody, przykryć i dusić 15 minut. Do mięsa dodać paprykę pokrojoną w kostkę. Ajwar wymieszać z mlekiem i mąką i wlać do rondla. Dodać przyprawy i dusić całość jeszcze 10 minut. Zapiekankę pokroić na porcje i podawać z sosem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Filet z indyka Indyk Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować