Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa z sosem z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i ugotować na półtwardo. Wystudzić. Dynię obrać i pokroić w cienkie plasterki. W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwami plasterki ziemniaków, dyni i półplasterki cebuli. Całość posypać solą, pieprzem i gałką. Jajka posolić, zmiksować z jogurtem i pastą curry i zalać zapiekankę. Całość przykryć i piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Pod koniec pieczenia odkryć, żeby wierzch się zrumienił.
Filet z indyka pokroić w kostkę, skropić sosem sojowym i octem, posypać przyprawami. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić w rondlu spryskanym oliwą i dodać mięso. Podsmażyć i podlać niewielką ilością wody, przykryć i dusić 15 minut. Do mięsa dodać paprykę pokrojoną w kostkę. Ajwar wymieszać z mlekiem i mąką i wlać do rondla. Dodać przyprawy i dusić całość jeszcze 10 minut. Zapiekankę pokroić na porcje i podawać z sosem. Smacznego :)
Komentarze