Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie.
Lekko przestudzić, obrać, pokroić w plasterki.
2.Szpinak rozmrozić na patelni. Usmażyć szpinak na łyżce masła z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Doprawić lekko solą, pieprzem i papryką.
3.Resztki wędlin i kiełbas pokroić w drobne kawałki. Można je również przepuścić przez maszynkę do mielenia lub zetrzeć na tarce.
4.Przygotować sos: w misce roztrzepać jajka, dodać śmietanę, sól, pieprz, paprykę słodką i gałkę muszkatołową.
Do sosu dodać starty na tarce ser żółty, pozostawiając ok 2-3 łyżki sera do posypania zapiekanki.
5.Żaroodporne naczynie do zapiekania natłuścić masłem lub olejem. Wyłożyć połowę ziemniaków. Na ziemniaki wysypać połowę pokrojonych (lub startych wędlin). Na to wyłożyć cały szpinak.
Następnie znowu wyłożyć ziemniaki, a potem wędlinę.
Całość polać przygotowanym sosem i posypać pozostałym serem żółtym.
Zapiekankę piec w gorącym piekarniku - termoobieg 200 stopni przez ok. 30-35 min (do zrumienienia).
Porady
Zamiast resztek wędlin można użyć mięsa mielonego. Jednak wtedy należy je najpierw przesmażyć na patelni.
Komentarze