Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Zapiekanka godna polecenia, niestety nie za bardzo godna pokazania :( Nie lubię robić zdjęć zapiekankom! Z wierzchu przecież (prawie) każda taka sama, a w przekroju to nie za estetycznie wychodzi… Zapraszam więc na smaczną, nieestetyczną zapiekankę ziemniaczaną ze szpinakiem.

Składniki:

  • 45 dag ziemniaków
    15 dag pieczarek
    15 dag fileta z kurczaka
    15 dag świeżego szpinaku
    5 plastrów boczku
    15 dag startego sera żółtego
    1 cebula
    200 ml śmietany 22 %
    sól, pieprz

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka 1. Pieczarki pokroić w ćwiartki, mięso i boczek w niewielką kostkę, a ziemniaki i cebulę w cienkie plastry. Szpinak opłukać, osuszyć, i delikatnie porwać na mniejsze kawałki. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem i wsypać do żaroodpornego naczynia. Całość polać śmietaną. Wierzch posypać serem żółtym.
    Naczynie przykryć (można użyć folii aluminiowej) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 st. C na ok. 40 min. Ok. 5-10 min przed końcem zdjąć folię/pokrywkę, aby ser się przyrumienił.

Porady

więcej moich przepisów na smakujmy.pl

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy