REKLAMA

Zapiekanka ziemniaczana ze schabem, pieczarkami i pomidorem pod mozzarellą

wyświetlono: 636 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Smaczne, sycące danie jednogarnkowe dla całej rodziny :)

opublikowany: 20.06.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 3 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g schabu
    2-3 ziemniaki
    1 cebula
    300 g pieczarek
    2 kulki mozzarelli
    pół pomidora czerwonego 
    pół pomidora żółtego
    sól, pieprz
    posiekana natka pietruszki
    mąka do panierowania
    olej do smażenia
Ocena:

(średnia 5 z 3 głosów)

Kuchnia:

Posiłek:

Jak zrobić Zapiekanka ziemniaczana ze schabem, pieczarkami i pomidorem pod mozzarellą?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka ziemniaczana ze schabem, pieczarkami i pomidorem pod mozzarellą 1. Ziemniaki ugotuj na pół twardo, w lekko osolonej wodzie (ok.10 minut). Odcedź, ostudź. Mięso podziel na cienkie plastry. Każdy plaster rozbij, a następnie przekrój na pół. Przypraw z obu stron solą i pieprzem. Każdy kawałek panieruj w mące, po czym podsmaż na rozgrzanym oleju z każdej strony. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki a cebulę w piórka. Podsmaż, aż pieczarki zmiękną, a cebula się zeszkli.
  • 2. Do natłuszczonego naczynia wykładaj naprzemiennie, pokrojone w plastry ziemniaki, plastry schabu, pieczarki i cebulę. Zetrzyj połowę mozzarelli. Pomidory pokrój w plastry i ułóż na wierzchu zapiekanki. Zetrzyj pozostały ser. Całość zapiekaj ok.30-40 minut w 180 st. Po upieczeniu posyp posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE